Væk fra denne side
 
Føler du dig presset, truet eller kontrolleret af din familie? Står du med problemer, der har med din families ære at gøre? Etnisk Ung tilbyder professionel, anonym rådgivning.

 
 

Din kamel gør mig ikke blød om hjertet

Hun er en ung, smuk og veluddannet kvinde. Det må jo være startskuddet på det succesfulde liv med topkarriere, gode penge og fantastiske fremtidsmuligheder. Ups, jeg glemte at fortælle jer om hendes nydanske baggrund. Ja, det sætter jo unægtelig tingene i et helt andet lys.

Af Samira Ahmad

Hun går nemlig meget mere igennem end sine jævnaldrende danske veninder – streng kontrol fra forældrene, et liv i isolation og selvmordstanker plager hendes hverdag. Hun er hamrende bange for, at hver gang, der kommer gæster forbi, betyder det, at endnu en bejler er kommet for at bede om hendes hånd. At hun endnu engang skal samle sig modet til at sige NEJ. Og at hun endnu engang skal føle sig skyldig i at have splittet to familier med sin afvisning.

Hun frygter den dag hendes fætter banker på døren og siger, at han vil have hende. Og hun ved, at den dag nok skal komme. Hvordan skal hun stille sig op imod et ønske, der kommer fra familien. Tænk hvis hendes forældre også er for svage til at sige nej til fætterens ønske og presser hende til noget, hun ikke har lyst til – så har hun jo pludselig hele verden imod sig. Med ord som stolthed og ære snurrende i hovedet gør hun op med sig selv, at det letteste vel bare er at kvække et nej i første omgang, men så acceptere i anden omgang. Så meget for friheden. Og så meget for en ung nydansk kvindes ret til liv.

Flere nydanske kvinder, end man umiddelbart tror, lever under tvang og trusler, og de skjuler sig godt i skyggen af solstrålefortællingerne om flotte karakterer og høje uddannelser. Det er ikke i orden i et samfund som det danske, hvor værdier som frihed og tryghed vægter højt. Men det er ikke nok blot som samfund at tage afstand – der skal en holdningsændring til i flere nydanske miljøer, der er nogle mennesker, som trænger til at blive rystet godt og grundigt igennem i deres grundvold.

Så kære fætre; ikke alle kvinder med nydansk baggrund bliver fuldkomne af, at I kommer ridende på jeres hvide kameler og med store sække guld i bagagen. Kære gifte nydanske veninder; tillykke med at I har fundet lykken, men lad være at se ned på os ugifte. Vi er lykkelige og frie på vores helt egen måde. Og kære forældre; I har haft hele livet til at opdrage og påvirke os. Vis jer selv den tillid at lade os om at vælge vores ægtemænd.