Væk fra denne side
 
Føler du dig presset, truet eller kontrolleret af din familie? Står du med problemer, der har med din families ære at gøre? Etnisk Ung tilbyder professionel, anonym rådgivning.

 
 

Fakta om mødommen

Der er mange myter om mødommen. Men er det, der bliver sagt rigtigt? Her kan du få viden om mødommen og mødomsoperationer.

 

Mødommen er ikke en lukket hinde

Mødommen er ikke, som mange tror, en ubrudt hinde i skeden, der kan sprænge. Den er derimod en elastisk slimhinde, der sidder som en ring i skeden, og som kvinder har hele livet. Der er allerede hul, så menstruationsblodet kan komme ud. Nogle kvinder er født uden en mødom.


Mange kvinder bløder ikke ved første samleje

Forskning har vist, at rigtig mange kvinder ikke bløder første gang, de har sex. Nogen forskning viser, at 1 ud af 5 kvinder bløder ved første samleje, mens anden forskning peger på, at 2 ud af 5 kvinder bløder. Det er derfor en myte, at alle kvinder bløder første gang, de har sex.

De få kvinder, der bløder, kan bløde af flere årsager. Slimhinden er elastisk, men der kan opstå rifter i den, som medfører en blødning. Der kan også opstå en blødning ved, at et lille blodkar sprænger i skeden.

Jo ældre man er, jo længere tid har slimhinden været påvirket af det kvindelige kønshormon, og jo mere elastisk bliver slimhinden. Det betyder, at sandsynligheden for blod ved første samleje bliver mindre med alderen. Da de fleste er over den første teenagealder, når de bliver gift, bør man ikke forvente en blødning.

I 'gamle dage', da nogle piger blev gift i en meget ung alder, var det mere almindeligt at bløde. I dag har kvinder en anden alder, når de bliver gift, og sandsynligheden for at bløde er derfor mindre.

 

En mand kan hverken se eller mærke om mødomshinden er intakt

En mand kan ikke se om mødomshinden er intakt. Selv for en gynækolog kan det være umuligt at vurdere, om mødommen er intakt. Forskning viser også, at mødomshinden kan være intakt, selvom kvinden har haft samleje.

En mand kan heller ikke mærke, om mødomshinden er intakt. Det er en myte, at man er mere ’stram’, hvis man ikke har haft samleje. Hvor ’stram’ en kvinde føles afhænger af mange ting; blandt andet hvor ophidset hun er og størrelsen på mandens penis.


En operation er ingen garanti for blod på lagenet

En mødomsoperation er en operation, hvor skeden indsnævres med et par sting. Tanken er, at stingene skal springe op næste gang, man har sex, og at det deraf skal bløde. Forskning viser dog, at mange ikke bløder efter en operation. En operation er derfor ikke en garanti for en blødning.

Et kirurgisk indgreb indebærer i øvrigt altid risici fx infektion, følgevirkninger af bedøvelsen, dårlig sårheling, blodansamlinger og ar.


Problemerne fortsætter efter bryllupsnatten

Når kvinder finder løsninger til at skaffe blod på bryllupslagenet, så holdes der liv i myten om, at alle jomfruer bløder første gang de har samleje. Presset og forventningerne om den unge uberørte brud opretholdes.

Hvis du oplever et pres hjemmefra med traditioner og store forventninger, så ændres det ikke af, at der er blod på bryllupslagenet, eller af du får en operation.

Vælger du en operation eller at skaffe blod på bryllupslagenet på anden måde, så vælger du samtidig at sige til din familie og kommende mand, at du lever op til deres forventninger. Du risikerer, at presset og forventningerne fortsætter.


Dine rettigheder og muligheder for støtte

Ifølge dansk lov er man myndig, når man fylder 18 år - og så har man ret til at træffe egne beslutninger.

Vi ved godt, at mange unge ikke oplever at have ret til at træffe deres egne beslutninger efter de er fyldt 18 år. De oplever, at deres familier bestemmer for dem.

Du kan få støtte og rådgivning til at håndtere din situation. Du kan kontakte os i Etnisk Ung via telefon 70 27 76 66 eller via brevkassen døgnet rundt.

Vores rådgivning er anonym og gratis, og alle rådgivere har tavshedspligt.

Du kan også læse mere om mødom og rådgivning i artiklen 'Mødomsmyten kontrollerer unges liv'