Væk fra denne side
 
Føler du dig presset, truet eller kontrolleret af din familie? Står du med problemer, der har med din families ære at gøre? Etnisk Ung tilbyder professionel, anonym rådgivning.

 
 

Typiske spørgsmål og svar

Her kan du se nogle af de spørgsmål andre unge ofte stiller os. Spørgsmålene er ikke en gengivelse af de mails, vi får tilsendt. Din mail bliver ikke offentliggjort på vores hjemmeside, så andre kan læse den.

 

Gravid

Jeg er en tyrkisk pige på 16 år og har lige fundet ud af, at jeg er gravid. Mine forældre og brødre må ikke få det at vide. Jeg tør ikke tænke på, hvad de kan finde på. De bliver tossede, hvis de hører, at jeg er gravid! Hvad skal jeg gøre?

 

Hej med dig,

Jeg er glad for at du skriver til vores brevkasse. Vi får mange breve fra unge der har opdaget, at de er gravide og er bange for, at deres familie finder ud af det.

Du skriver, at du er lige har fundet ud af, at du er gravid. Har du talt med din læge om det? Ønsker du at få en abort, skal du vide, at en abort i særlige tilfælde er mulig, uden at dine forældre får det at vide. Men du skal tale med din læge om det så hurtigt som muligt.

Hvis du ikke kan stole på din læge og er bange for, at din læge kontakter dine forældre, så skal du ringe til Sex og Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik så hurtigt som muligt, da du skal nå at have aborten inden, du er i 12 graviditetsuge.

Når jeg læser dit brev kan jeg også se, at du er bange for, dine forældre og brødre får noget at vide. Hvad er det, du tænker, de kunne finde på at gøre, hvis de finder ud af det?

Jeg vil opfordre dig til at ringe til os i Etnisk Ung på 70 27 76 66. Ellers er du meget velkommen til at skrive tilbage til mig.

Mange hilsner
Rådgiveren

 

 

På ferie i Pakistan

Jeg er en pige på 17 år, mine forældre kommer fra Pakistan. Jeg er forelsket i en fyr, men mine forældre ved ikke noget om det. De er meget optagede af, hvad andre mennesker synes og sådan noget - især min far.

Mine forældre kontrollerer mig helt vildt meget, især de sidste par år. Jeg må næsten ingenting, kun gå i skole og tilbage igen. Jeg kan ikke holde det ud mere. De tjekker min taske og mobiltelefon osv.

De er begyndt at tale rigtigt meget om Pakistan, om at jeg skal dertil og være der et stykke tid hos min moster. De har allerede sendt min storesøster derned for et par år siden, og hun blev gift der. Nu skal vi til Pakistan på sommerferie, og jeg er begyndt at blive lidt bange, fordi jeg ikke vil giftes som min søster.

Kan I hjælpe mig?
 

 

Hej med dig,
 

Jeg er glad for, at du skriver til vores brevkasse. Du skal vide, at vi får rigtig mange henvendelser fra unge, der ligesom dig oplever at blive kontrolleret af deres forældre og ikke ved, hvad de skal gøre.

Når jeg læser dit brev, kan jeg se, at der er flere ting, som optager dig. Du er forelsket i en fyr, men er bange for, at dine forældre har planlagt et ægteskab for dig i Pakistan. Du skriver også, at dine forældre kontrollerer dig på flere forskellige måder.

Fra vores rådgivning ved vi, at det er meget almindeligt, at forældre begynder at kontrollere deres døtre, når de kommer i teenageårene, eller når de nærmer dig en alder, hvor forældrene synes, de skal giftes.

Jeg tænker på, om du har fortalt dine forældre, at du synes, det er meget ubehageligt, at de tjekker dig hele tiden, og at du ikke må andet end at gå i skole? Jeg tænker, at dine forældre ikke gør det for at genere dig, men for at beskytte dig.

Tror du, du vil kunne sige til dine forældre, at du føler dig kontrolleret og oplever deres kontrol som et udtryk for, at de ikke stoler på dig?

Herfra rådgivningen ved vi, at nogle unge aldrig taler med deres forældre om, hvordan de har det. Vi ved også, at nogle forældre derfor slet ikke ved, at den unge føler sig begrænset. Nogle forældre vil gerne lytte til deres børn i denne situation og give løsere rammer. Kunne det være en mulighed for dig at tale med dine forældre?

Når jeg læser dit brev, så tænker jeg også på, om dine forældre ved, at du er forelsket i en fyr? Er kontrollen af dig opstået efter, at du er blevet vild med ham?

Jeg bliver nervøs, når jeg læser, at din søster er blevet gift i Pakistan, og at du nu skal dertil i en periode. Plejer I at tage til Pakistan i sommerferien? Hvad gør, at du bliver nervøs denne sommer?

Du skriver, at du frygter et ægteskab. Har der været nogle tegn på, at dine forældre har arrangeret et bryllup for dig? Har de talt om det, talt om en bestemt fyr/familie eller købt noget, som kunne være bryllupsgaver?

Du skal vide, at der er hjælp at få, når du frygter for et tvangsægteskab. Du kan ringe til os i Etnisk Ung på telefon 70 27 76 66. Vi kan rådgive dig og fortælle om den hjælp du kan få, når du frygter for tvangsægteskab.

Mange hilsner
Rådgiveren

 

Giftes?

Hej, jeg er 23 år og har et problem. Mine forældre er meget traditionelle og religiøse og har altid været meget bekymrede for deres ære og ansigt udadtil. De er sig meget bevidste om vores kultur. De kom fra Afghanistan for 18 år siden.

De har i lang tid talt om en fyr, som de kender i Afghanistan, som jeg skal giftes med. Det har været aftalt i lang tid, og han skal komme til Danmark via familiesammenføring. Jeg sagde i starten, at det var fint nok, men troede ikke, at det virkelig ville ske.

Jeg ønsker slet ikke at gifte mig med ham. Men mine forældre vil ikke høre efter, når jeg prøver at sige noget til dem om det. De mener, at det vil være godt for mig at gifte mig med ham, vores familier har det godt sammen, og han er en god mand.

Jeg vil ikke såre mine forældre eller være uden respekt for dem, men jeg føler, at jeg slet ikke har noget at skulle have sagt om det her….Hvad skal jeg gøre for, at de lytter til mig?
 

 

Hej med dig,

Mange tak for din besked. Det lyder, som om du befinder dig i en vanskelig situation. Du skal vide, at du ikke er den eneste, der føler sig presset til at indgå et ægteskab for familiens skyld.

Du skriver, at dine forældre ikke vil høre efter, når du prøver at sige noget til dem om det. På hvilken måde har du prøvet at sige til dem, at du faktisk ikke ønsker ægteskabet?

Hvem i familien taler du bedst med? Kunne det hjælpe at prøve at snakke med den person først?

Er der ellers en person i din familie eller i dit netværk, som dine forældre har meget respekt for, og som kunne støtte dig i det her? Måske kunne den person tale med dine forældre? Nogle gange kan det være en god idé at finde nogen i familien eller netværket, der tager snakken med forældrene, eller kan være med, når du tager emnet op med dine forældre. Kunne det være en idé i dit tilfælde?

Hvad føler du ellers kunne være en mulighed for dig i denne sag?

Du skal vide, at du ifølge dansk lovgivning har ret til selv at vælge, hvem du vil giftes med. Dine forældre har ikke ret til at presse dig ind i et ægteskab, og der er hjælp at hente på forskellige måder.

Jeg tænker at det kunne være godt for dig at ringe til os på vores hotline på 70 27 76 66, så vi kan snakke sammen om din situation. Du er selvfølgelig også velkommen til at skrive igen, hvis du hellere vil det - vi er her altid.

Mange hilsner
Rådgiveren